Ruzsa-fa túra

Map Unavailable

Időpont
Date(s) - 19/02/2017
10:30 - 13:30

Kategóriák


SzegediNordic.hu - Nordic Walking Szegeden fényképe.

A Ruzsa-fa ….. 🙂

Nevét Rózsa Sándorról kapta – közel száz éve már biztosan ez a neve ennek a fának. 
Korát mintegy 200-220 évesre tehetjük, tehát valamikor az 1700-as évek végén, 1800-as évek elején ültethették el.  A fa az első évtizedektől kezdve határfa volt, hiszen az erdő szélén állt, és mellette legelők terültek el. Az is bizonyos a fa alakjából, hogy a kezdeti évtizedekben nem zárt erdőben, hanem magányosan növekedett. Ettől lett terebélyes, de viszonylag alacsony termetű. 
A fa méreteiről tudjuk, hogy 1909-ben a kerületét 3,6 méternek mérték (az átmérő 1,17 méter), a magasságát 23,2 méterben adták meg. Az 1990-es évek elején a fa törzskerülete 4,72 méter, magassága 24,5 méter volt. 1997-ben a törzskerületét 5,1 méternek mérték. 2014 tavaszán a törzs kerülete 5,39 méter volt (az átmérő 1,72 méter), míg magassága napjainkban már nemigen változik. Az adatok alapján megállapítható, hogy a fa, ha lassan is, de még mindig fejlődésben áll.

Egy fa méreteit mindenképpen meghatározzák környezetének termőhelyi és klimatikus viszonyai. A Ruzsa-fa meglehetősen nehéz körülmények között élte le eddigi életét, hiszen tápanyagban szegény talajon, kevés csapadékkal kellett beérnie az aszályos nyarakon. Így, ha a Ruzsa-fa tekintélyes méreteit, mélyen barázdált kérgét szemléljük, jusson eszünkbe, hogy ez a fa két évszázada dacol a természettel a Homokhátság nyújtotta szűkös életfeltételek mellett. Alakját természeti környezete, így a nagyobb szelek és viharok alakították, formálták egyedivé. 

Kapocsy György szerint „Az öreg fák – majdnem emberek. Nem történetük, sorsuk van.” – ez a gondolat nekem nagyon tetszik!

Mindezeket pedig azért írtam le, mert ide megyünk ma túrázni.  A túra ideje az oda-vissza utazási idővel meghosszabbodik, de maga a nordicozás a szokásos 1,5 – 2 óra, a terep pedig könnyű, minden időben jól járható.

Odajutás:

  •  egyénileg, vagy 
  • telekocsi rendszerben: találkozás a Petőfi sgt. végén a Jégpálya parkolójában.  Hozzám 3 (max 4 fő beülhet az autóba). Kérlek jelezd, ha kocsival érkezel és van szabad kapacitásod a kiszállításra!

Jelentkezés (a közös utazás miatt különösen fontos!): a szokásos módon (lásd lentebb :-), “Bookings, foglalás”)  

Részvételi díj: 1000 Ft, + 500 Ft botkölcsönzési díj (ha szükséges).  

Szeretettel várlak!

Kocsis Marcsi

Bookings

Foglalás zárva erre az eseményre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .