Demencia ellen – Nordic Walking és egészséges reggeli!

A szellemi hanyatlással járó demencia világszerte több mint 55 millió embert érint, és az Egészségügyi Világszervezet tájékoztatása szerint jelenleg a hetedik vezető halálok. A betegség nem csak az érintett életét befolyásolja, hatással van a körülötte lévők mindennapjaira is.

A demencia gyűjtőfogalom, amely alá többféle kórkép tartozik, leggyakoribb formája az Alzheimer-kór. A betegség pontos okai nem ismertek, ugyanakkor úgy tűnik, hogy az életmód szerepet játszhat a kockázat mértékének meghatározásában. Egy friss kutatás a fizikai aktivitás fontosságára hívja fel a figyelmet. 

Demencia kockázatát csökkentő lépésszám

A 2022 szeptemberében publikált tanulmány a napi lépésszám és a gyaloglás intenzitása, valamint a demencia rizikója közötti összefüggést vette górcső alá, ehhez az Egyesült Királyság Biobankjából 78 430 fő adatait használta fel. Az alanyok átlagéletkora 61,1 év volt, 44,7 százalékuk férfi, 55,3 százalékuk nő, a vizsgálat kezdetén nem mutattak ki náluk sem kardiovaszkuláris megbetegedést, sem demenciát. A kutatók átlagosan 6,9 évig követték nyomon a résztvevőket. 

A kutatásban részt vevőknek napi 24 órában a fizikai aktivitásukat regisztráló gyorsulásmérőt kellett viselniük a csuklójukon. Az adatok elemzése során a szakemberek olyan változókat vettek figyelembe, mint az életkor, a nem, a rassz, a társadalmi és gazdasági státusz, az általános egészségügyi állapot és az étrend. Az utánkövetés ideje alatt 866 személynél állapítottak meg demenciát. A tudósok arra a megállapításra jutottak, hogy mind a lépések száma, mind az intenzitása összefüggésben lehet a demencia kockázatának mértékével. 

A legnagyobb haszonhoz, a kórkép valószínűségének 50 százalékos csökkenéséhez körülbelül 9800 lépést kellett megtenni naponta. Ez soknak tűnhet, ugyanakkor már 3800 lépés körül is a demencia rizikójának 25 százalékos csökkenését találták, ami körülbelül az átlagos napi lépésszámnak felel meg. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a vizsgálati eredmények azt mutatják, a demencia megelőzésének érdekében ajánlott lenne a lépésszámot és -intenzitást növelni. 

Bizonyos rizikótényezők befolyásolhatók

A kutatás erősségét jelenti a nagy minta, ugyanakkor – amint azt a bírálók megjegyzik -,a tanulmány nem bizonyítja kellőképpen a lépésszám és a demencia kockázata közötti ok-okozati összefüggést. Az viszont mindenképp lényeges, hogy egy újabb vizsgálat világított rá a rendszeres fizikai aktivitás egészségmegőrzésben játszott hangsúlyos szerepére. Az Alzheimer Társaság szerint az összes életmódbeli változtatás közül a rendszeres testmozgás bizonyult az egyik leghatékonyabb tényezőnek a demencia prevenciójának tekintetében. Itt nem csak a sportolásra lehet gondolni, idősebb korban a séta, sőt a kertészkedés is számíthat. 

Fotó: PeterTG / Getty Images Hungary

Bár a legjelentősebb, nem befolyásolható rizikófaktor a genetika és az életkor, akadnak olyan tényezők is, amelyekre az ember hatással lehet, ilyenek például a cukorbetegség, a kardiovaszkuláris kórképek, például a magas vérnyomás, illetve a dohányzás, az alvászavar, bizonyos tápanyaghiányok és a túlzásba vitt alkoholfogyasztás. 

Kiemelt figyelmet érdemes fordítani az egészséges reggelire, mert jócskán befolyásolja az idegrendszer állapotát (ezért kihagyni semmiképpen nem tanácsos), ugyanakkor figyelemre méltó, hogy van olyan ételféleség, ami a demencia kockázatát is növeli!

Íme a 4 legrosszabb reggeli, ami a demencia kockázatát is növeli:

A szellemi hanyatlás, vagyis a demencia nem feltétlenül velejárója az időskornak. A kognitív képességek minél további megőrzésének eszköze lehet az egészséges életmód, akár még az is számíthat, hogy az ember mit reggelizik.

A reggeli sokak szerint a nap legfontosabb étkezése, mégis jellemző, hogy a rohanó hétköznapok során kevesebb idő és energia jut rá, mint kéne. Pedig a jól összeállított reggeli lendületes napkezdést biztosít, feltölt energiával, gondoskodik az egyenletes vércukorszintről. Akkor sem érdemes kihagyni, ha épp nehezen szorítasz rá időt, mert az elmaradása a vizsgálatok szerint növelheti a demencia kialakulásának valószínűségét.

Cukros péksütemények

A reggeli kihagyásán túl a másik leggyakoribb hiba, hogy az ember útközben vásárolt édes péktermékek mellett teszi le a voksát. A túlzott cukorbevitel kifejezetten rossz hatással van az érrendszerre és az idegrendszerre, fokozza a gyulladást a szervezetben, növeli a diabétesz és az elhízás kockázatát. A finomított szénhidrátok gyors vércukorszint-emelkedést váltanak ki, a vércukorszint ingadozása pedig szintén többféleképpen károsítja a szervezetet.

Joghurtok, pudingok

A különféle joghurtok és pudingok gyorsan előkapható és elfogyasztható választást jelentenek reggelente, azonban a péksüteményekhez hasonlóan bővelkednek a hozzáadott cukorban, ráadásul többnyire csak rövid ideig tartó jóllakottságot biztosítanak. Amennyiben joghurtot reggeliznél, a legjobb, ha natúrt vásárolsz, és otthon ízesíted gyümölcsökkel, olajos magvakkal a kedved szerint. 

A feldolgozott húskészítmények

Bár csak a ráérősebb reggeleken kerülnek elő, a virslik, kolbászok, különböző feldolgozott húskészítmények gyakori fogyasztása a demencia rizikótényezői között szerepel. Ezek a termékek szintén gyulladásfokozó hatásúak, többnyire magas a sótartalmuk, ami a vérnyomás emelkedésében is szerepet játszhat. Ráadásul a vérzsírok, trigliceridek és a koleszterin szintjét is növelhetik, ezáltal az erek károsodásához járulhatnak hozzá. 

Forrás: Internet – FEMINA 2023. 02. 17. ( Képek: Getty Images Hungary.)

….és most egy saját kiegészítés: tudom, hogy furán, sőt, lehet, hogy beképzelten hangzik, pedig így van! 🙂 A Nordic Walkinban és az egészséges reggelizésben is tudok segíteni. Gyere közénk, és próbáld ki, szeretettel várlak!

Egészség

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .