Mindenki túrája :-)

Map Unavailable

Időpont
Date(s) - 09/02/2020
10:00 - 12:00

Kategóriák


Azt szoktam mondani, hogy a Nordic Walking mindenki sportja. Ez a túra pedig mindenki túrája lehet. 

Mindig sajnáltam az újonnan érkezőket, amikor azt kellett mondanom, hogy a vasárnapi túra még túl nagy távolság a számukra.

De most tényleg mindenkinek lehetősége lesz tudásához és erejéhez mérten nordicozni, ráadásul Szegeden, és mégis terepen. Sőt, a nagyobb menők, igazán bele is húzhatnak, lehet gyakorolni a hegyre fel és hegyről le technikát, persze azért ne az Alpokra gondolj… 🙂

A terv így néz ki: 4-5-7, vagy akár több kilométert is megtehetsz, mert a túraútvonal folyamán több helyen is ki lehet szállni a buliból, felülni egy járgányra és hazamenni, ha szükséges.

Találkozás: 10 órakor Tarjánban, a 3-as, 4-es villamosok végállomásánál. Sárfüggő, hogy erdőkerülőbe megyünk-e, de mindenképpen átnordicozunk a Vértóhoz, amelyet körbejárva újabb 1 Km-t teszünk a botjainkba, majd megkezdődhet a domb-menet…. igény szerint többféle módozatban.

A végén, aki bírja, velem együtt a találkozási pontnál fejezi be a napi menőkéjét.

Érdekességként, a Vértóról:

A 20. század elején a Vértó kifejezetten rossz hírű területként szerepelt a sajtóban. 1911-ben az újságok a kolerafertőzés potenciális forrásaként jelölték meg a szennyvizet gyűjtő tavat, amelyben a környékbeliek által odadobált állati tetemek bomlottak. 1912-ben a város kormányzata a Vértó feltöltése mellett döntött, a munkálatok 1913-ban megkezdődtek. A Vértó területének nagyobb részét feltöltötték, a megmaradt mederben továbbra is hulladékot raktak le.

A 20. század második felében nyerte el a tó végleges formáját. (Az 1960-as és ’67-es városi térképen még egy mainál nagyobb tómeder látható.) A következő években a tó környékét korábban jellemző gyümölcsöskerteket és apróbb falusi házakat hazánk egyik legnagyobb lakótelepével váltották fel. Ezekben az évtizedekben építették föl az egykor tómederként jelölt helyeken a panelházakat. A tó végül az újonnan kialakított Rókusi körút külső vonala és a Ipoly sor közötti területen maradhatott meg, bár a Körúttól északra lévő medence keleti fele is áldozatul esett egy nagy szánkódomb építésének.

A teljesen szabályozott partvonalú, kikotort medrű mesterséges tó ettől kezdve záportározóként működött.: ide vezették be a környékbeli lakótelepekről összegyűjtött csapadékvizet, bizonyos időnként pedig a ivóvíz és a csatornahálózat átmosásához használt vizeket is a Vértó nyelte el. A 2000-es évek végére a tó állapota igen leromlott. A meder nagyobb részét növények nőtték be, a csapadékhiányból következő alacsony vízállás miatt a tó halállománya is pusztulásnak indult, rendszeressé váltak a lakótelepiek panaszai a környéken terjengő bűz miatt. A tó kezelőjeként a Szegedi Vízmű Zrt. 2009 végén elrendelte a tó leeresztését és mederrendezését. 2009 őszén a leapasztott tó medrét teljesen kikotorták, partját rendezték, az elburjánzott vízinövényeket kitermelték.

Most pedig megnézzük, mi lett belőle….

Részvételi díj: 1000 Ft/fő, + 500 Ft a botkölcsönzés, ha még nincsen sajátod. Figyelem! Botot csak akkor viszek magammal, ha előre jelzed az igényed.

Szeretettel várlak!

A tó és a szánkódomb dél felől nézve, még a 2009-es kotrás előtt

Bookings

Foglalás zárva erre az eseményre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .