Télen is… :-) akár egyedül is, irány a természet!

Nyakunkon a pandémia, és most nem tudunk közösen nordicozni. DE….. mindenki arra biztatok, hogy menjetek, menjetek, menjetek….. önállóan, okosan!

Ehhez az egyik legfontosabb alaptudás, hogy mit vegyél fel.

Hagyományos hétköznapi viseletként gyakran használjuk a különböző pamut ruházatokat, mert kényelmesek, természetesek. Fontos tudni azonban, hogy sportoláshoz, túrázáshoz nem ideális a pamut anyag, mivel nagyon lassan szárad. Az anyag száradása során hőt von el a testtől, amely könnyen megfázáshoz, vagy akár kihűléshez is vezethet.

Az ideális outdoor ruházat 3 technikai rétegből áll:

”1. aláöltözet                         2. hőtartó réteg                              3. külső héj

Reteges-oltozkodes

1. Aláöltözet

Aláöltözetek szerepe és tulajdonságai:

a hajszálcsövesség elvén működve elvezetik a bőrfelszínről az izzadságot, mely így nem hűti túl szervezetünket.

Technikai anyagaiknak köszönhetően gyorsan száradnak, megfelelő komfortérzetet biztosítanak télen és nyáron egyaránt, kényelmesek és szabad mozgást biztosítanak, lapos varrásokkal készülnek, hogy ne okozzanak bőrirritációt, könnyűek és kis helyet foglalnak.

A felhasznált anyagok alapján léteznek: technikai-, kevert szálas- és természetes (pl. gyapjú) aláöltözetek.

2. Hőtartó réteg

hőtartó réteg tulajdonságai és szerepük:

nagyon jó hőszigetelők, minél sűrűbb anyagúak (g/m²), annál melegebbek – bár annál kevésbé lélegeznek, könnyűek és kis helyet foglalnak, „lélegzőek” – a testpárát átengedve a funkcionális viselet nagyon fontos elemei.

A felhasznált anyagok igen széles skálán mozognak a pehelytől, a gyapjún át a különböző szintetikus szálakig.

3. Külső héj

külső héj réteg tulajdonságai és szerepük:megvédenek minket az időjárás viszontagságaitól (hó, szél, eső), „lélegzőek” – a funkcionális viselet elemein (aláöltözet, hőtartó réteg) áthaladó testpárát kiengedik, így az nem hullik vissza ránk és nem ázunk el a saját izzadságunktól, könnyűek és kis helyet foglalnak.
A felhasznált anyagok különböző szintetikus anyagok, és általában valamilyen membránnak köszönhetik vízállóságukat és lélegző képességüket (Gore-Tex®eVent®HyVent®Texapore stb.)
A három réteg együttes használata nem minden esetben szükséges, az időjárás változásait követve gyorsan változtathatunk ruházatunkon. Érdemes külön szólni a Jolly Joker ruházatról: a softshellekről.

4. Softshellek

A Softshellek tulajdonságai és szerepük:

(soft shell jelentése: puha héj) softshellek a hőtartó réteg és a külső héj ruházat tulajdonságait ötvözik, így a három helyett gyakran elegendő csak két réteg: aláöltözet és softshell használata

ellentétben a „hard shell”-el (kemény héj vagy külső héj), amely vízálló és légáteresztő, a softshell „csak” vízlepergető és szélálló, így nem jelent 100%-os védelmet az időjárási elemektől, de a legtöbb esetben erre nincs is szükség

könnyű és rugalmas, szabad mozgást tesz lehetővé

nagyon komfortos, univerzális viselet

a felhasznált anyagok különböző szintetikus anyagok

Reteges-oltozkodes-softshell

Forrás: Internet,Geoteszt.blog.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .