Hogyan válasszunk lábszárvédőt (kamáslit)?

Kirándulások, túrák alkalmával a gyalogosok életét gyakran megnehezítik a bakancs belsejébe bejutó apróbb kavicsok, kövek, sár, víz, egyéb törmelék. Ezen bosszantó kellemetlenségek kiküszöbölésére használható a lábszárvédő, vagy más néven kamásli. A lábszárvédő jól befedi a boka környékét és a lábszárat, így útját állja az említett kellemetlen tényezőknek. Szerencsére a megfelelő kamásli kiválasztása nem bonyolult. A választásnál figyelembe vett legfőbb szempontok: milyen aktivitásra kívánjuk majd használni, milyen időtartamban viseljük, és milyen méretre van szükségünk.   

   Hogyan válasszunk lábszárvédőt(kamáslit)?

 Lábszárvédők típusai, felhasználás szerint:

Erdei kategória

Könnyebb középhegységi túrákhoz ajánljuk, alapvető védelmet nyújt sziklás, törmelékes közegben, anyaga légáteresztő és kevésbé merev. Közepes erősségű csapadéknak ellenáll. 

Alpesi kategória 

Ezek a modellek jól használhatóak sífutásra, hegymászásra, hótalpas- és gyalogtúrákra alpesi körülmények között. Anyaguk erős, szakadásálló, de kissé merevebb rugalmasságú, mint az Erdei kategória. A nagyobb vízállóságuk révén a magasabb elvárású felhasználói körnek kedveznek.

Expedíciós kategória 

Szélsőséges körülmények között is hosszú időtartamra biztosítja a láb és a bakancs maximális védelmét. Hőszigetelt belsővel is készülhetnek, de a nagy vízállóság és a lélegző képesség alapkövetelmény e termékek anyagfelhasználásánál.

Női kategória

Technikai tudásukban megegyeznek a fenti kategóriákkal, csupán szabásukban különböznek. Rövidebb és szűkebb méretezésűek, a hölgyek testarányait és adotságait figyelembe véve.

 


Optimális hosszúság

A lábszárvédők különböző hosszúságban készülnek, ezért a választásánál vegyük figyelembe az előttünk álló túra terepviszonyait. Az aljnövényzet, a hó, víz, latyak, vagy törmelékes, sziklás terep mind befolyásoló tényező lehet a választás szempontjából. Az alábbiakban ezért közlünk a lábszárvédők hosszúságáról némi ismertető anyagot.

Boka kamáslik

Ezek a bokavédők jól használhatók könnyebb túráknál, szárazabb időjárási körülmények között. Kavicsos, apró köves terepen kifejezetten hasznos a használatuk, mert távol tartják a törmeléket a cipőtől. Néhány modell kifejezetten terepfutóknak készült, könnyű, légáteresztő, puha anyagokból.

Hagyományos (térd alatti) kamásli

Ezek a modellek már zordabb körülmények között is megbízható védelmet nyújtanak, téli, nyári körülmények között egyaránt. Védik az egész lábszárat, legyen szó akár kőtörmelékről, akár kérges, jeges hófelszínről. Méret választásnál figyeljünk, hogy a talpon rögzített heveder esetén, a lábszárvédő felső széle a térd alatt, a lábszár tetején végződjön.
 


A lábszárvédő felépítése

A kamáslin találunk egy a bakancs talpa alatt áthúzható csatos hevedert, egy cipőfőzőbe rögzíthető kampót (lábfejre illeszti a kamáslit), valamint általában egy kopásálló alsó zónát, amit egy vízálló felső résszel kombinálnak, ezt rögzíthetjük egy elülső vagy hátsó cipzárral, és méretre húzhatjuk egy felső részt egy záró zsineggel vagy behúzó gumival.

Hol nyitható a kamásli?

A legalapvetőbb szempont, hogy egyszerűen és gyorsan nyitható és zárható legyen a kamásli.
Ez esetben két lehetőség közül választhatunk, vagy a lábszár elején, vagy hátul a vádlinál nyithatjuk szét a lábszárvédőt. Az elől lévő cipzárak esetében könnyebb, komfortosabb dolgunk van öltözködésnél. Mindkét esetben a lábszárvédő megfelelő rögzítése a cipzár, tépőzár, gumis zsinór, patent, és/vagy műanyag klipszek kombinációjának segítségével történik.

Heveder

Alul a cipő, vagy bakancs talpa alatt áthúzható csatos hevederrel rögzíthetjük a kamáslit. Ezek a hevederek rendkívül tartósak, szakadásállóak, anyaguk többnyire szintetikus.

Cipőfűzőbe akasztható horog

Ez az apró kiegészítő precízen illeszti a bakancs lábfejéhez a kamáslit, így az egyenletesen ráfeszül a felületre, megvédve azt mindenféle külső anyag behatolásától. 


A leggyakrabban használt anyagok

Membrános anyagok (Tex):

Ezek a felsőruházatban is népszerű anyagok vízálló és páraáteresztő tulajdonságaik miatt közkedveltek. Alpesi körülmények között is megbízható védelmet nyújtanak.

Cordura nejlon:

Rendkívül erős, strapabíró szövet, szinte elszakíthatatlan. Sziklás, jeges közegben nagy előnyt jelent ez a tulajdonsága, különösen, ha hágóvasat használunk gyaloglás közben. Téli magashegyi körülmények közé, vagy jégmászáshoz ajánljuk.

Bevonatos nejlon anyagok:

A poliuretán-bevonatú nejlon anyagokat az egyszerűbb, könnyebb felépítésű lábszárvédőkhöz használják, amit mi a rövidebb, könnyebb túrák közbeni használatra ajánljuk.

Schoeller szövet:

Felsőruházatban is igen népszerű, rugalmas, vízálló, igen könnyű anyag. Kicsit drágább árfekvése, de minőségi tulajdonságai miatt a rövidebb, könnyebb túrákhoz ajánljuk.

 


Hogyan próbáljunk lábszárvédőt?

Ha üzletben vásárolunk, lehetőleg vigyük magunkkal azt a bakancsot, amelyikhez majd a legtöbbet viselünk a lábszárvédőt. Ebben a lábbeliben vegyük fel a kamáslit és állítsuk be az alsó hevedert úgy, hogy a legprecízebben fedje le a bakancsot. Majd győződjünk meg arról, hogy a kamásli hossza megfelelő-e.           

Aztán menjünk a SzegediNordicosokkal túrázni! 🙂

Forrás: Nomád Sport Outdoor Webáruház

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .