A túrázás a lélek, a szellem és a test gyógyító esszenciája

A túrázás a lélek, a szellem és a test gyógyító esszenciája

Tudományosan már számtalan alkalommal bebizonyosodott, hogy a túrázás mennyire jótékony hatással van nem csak a testünkre, de a lelkünkre is. Ezen nagyon nem is érdemes csodálkozni. Elég, ha csak belegondolunk a madarak énekébe, a tücskök ciripelésébe, a bárányfelhők futkosásába, az erdők halk neszébe, a távoli hegyvonulatok megigéző szépségébe vagy a folyók kellemes zubogásába.

A természet birodalma szívesen fogad minden jó szándékú vándort. Amint átléped ezt a határt és elhagyod az ember alkotta világot, szembesülni fogsz a vadon igazi erejével. Túrázás közben menet közben töltődnek fel sejtjeid azzal ez energiával, amiből utad végeztével még egy jó darabig táplálkozhatsz. A lenyűgöző természet gyógyító kisugárzása ápolja a lelkedet, és ezáltal regenerálja a testedet is.

A túrázás jótékony hatásai a szervezetünkre:

1. A túrázás erősíti az ízületeket, acélossá alakítja az izomzatot:
A túrázás alapvetően a mélyizmokat is képes megmozgatni. Egy hosszabb túra során nem csak a lábizmaid erősödnek meg – ezen belül is a bokád és a térded képes hihetetlen mértékben edzetté válni -, hanem a hátizmok és a hasizmok teherbírása is jelentősen megnőhet. Ezt főleg komolyabb szintemelkedésnél fog majd jól jönni.
Gondoltad volna, hogy egy kemény edzés után a túrázás a legjobb levezető mozgásfajta?
A túrázás aktív módon képes elősegíteni az izmaid és ízületeid regenerálódását, ezáltal képes felgyorsítani a gyógyulási periódust.

2. A rendszeres túrázás a fogyást és a zsírégetést is elősegíti:
A túrázás igen komoly fizikai próbának teszi ki a szervezetet. A folyamatos mozgás miatt állandó jelleggel ég el a szervezetünk kalóriamennyisége. Az elégetett energia mennyisége függ a túrázás hosszától, a terepviszonyoktól és a szintemelkedés nehézségétől is. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy egy kellemes kirándulás óránként 400-500 kalóriát képes felemészteni.

3. A gyakori túrázás a szív- és érrendszert is képes karbantartani:
Sportolás közben természetes módon megemelkedik a pulzusszám. Ennek köszönhetően a vérnyomás megemelkedik, emiatt pedig nő a vérkeringésünk, ami az izmok regenerálódását is nagymértékben elősegíti.

4. A túrázás felgyorsítja az anyagcserét:
A kirándulás elősegíti a szervezeted számára azt, hogy a lehető legnagyobb mennyiségben megszabadulj a feleslegesen a szervezetedben felhalmozódott salakanyagoktól.
A természetben történő kirándulás túlmutat egy kellemes kis edzés lehetőségén a friss levegőn. A folyamatos mozgás miatt a szervezetedből távozó folyadék rendszeres pótlása kiváló méregtelenítő hatással bír.
FONTOS!!! Ha olyan folyadékot iszol, ami tested számára rengeteg méreganyagot tartalmaz, akkor ez a pozitív hatás nem érvényesül. Emiatt érdemes a kulacsodat –  amikor csak lehetséges – frissítő, jéghideg forrásvízzel feltölteni.

túrázás naplementében

5. A túrázás csökkenti a stressz szintet:
Nagyon sok túrázó azért választja a kikapcsolódásnak ezt a formáját, mert egy-egy túrázás során harmóniába kerül a környezetével és önmagával is. Sokan számoltak már be arról, hogy nem csak a fejük tisztul ki, hanem még a hangulatuk is érezhetően jobb lesz egy kiadós kirándulás után.
A túrázás kiválóan alkalmas arra, hogy az állóképességedet növelje. Ennek köszönhetően csökkenni fog a stresszkeltő hormonok termelése a szervezetedben, így a nyugtalanság és a feszültség mértéke is enyhülni fog.

6. Egy-egy túrázás során megemelkedik az agy oxigénellátottsága is:
A szellemi erő és frissesség alapja, hogy agyad megfelelő mértékben jusson a számára éltető oxigénhez. Tudtad azt, hogy a gyaloglás nem csak az izomszövetben, de az agyban is vérbőséget okoz? Ezzel természetes módon megemeli a hatékony működését az agyadnak.
Ennek számodra vonzó hatását elsősorban idősebb korban tapasztalhatod meg. Viszont csak akkor fogod ezt megérezni, ha a túrázás életed részévé válik, és rendszeres tevékenység lesz már a fiatalabb éveidben is.

7. Javul a mentális állapotod és a hangulatod:
Érezted már azt valaha, hogy pusztán a természet lenyűgöző látványa képes nyugtatóan hatni rád?
Manapság már bizonyított tény, hogy a természet nem csak megnyugtatja az emberi szervezetet, hanem az izomfeszültséget és a vérnyomást is képes csökkenteni.

8. A túrázás megnöveli az immunrendszered védekezőképességét:
A rendszeresen – az időjárási körülményektől függetlenül is – túrázó embereknél megfigyelték azt, hogy az immunrendszerük jelentős mértékben képes volt javulni. A rendszeresen a természetben kiránduló embereknek hatékonyabb az immunrendszerük és a betegségekkel is könnyebben képesek leszámolni.

9. Az öregedés lassítására az egyik legjobb módszer a rendszeres túrázás:
A rendszeres fizikai igénybevétel nem csak fizikálisan erősíti a szervezetedet, de mentálisan is. A túrázás az egyik legjobb módja a fizikai aktivitásnak.
Tudományosan bebizonyított tény az, hogy a rendszeres túrázás képes olyan betegségek kialakulását is jelentősen csökkenteni, mint az Alzheimer-kór. A túrázók körében 30%-kal kisebb a lehetősége annak, hogy ez a rettegett betegség kialakulhasson.

Ezek az előnyök már önmagukban is mesés változást képesek előidézni az életedben. Ha viszont ezeket a hatásokat összeadod, akkor egy teljesen új pozitív világ nyílhat meg számodra. Megfelelő hozzáállással és kitartással Te is átélheted azt az élményt, amit már oly sokan. A kérdés már csak az, hogy mekkora áldozatot vagy hajlandó hozni a céljaid elérése érdekében!

A túrázás manapság valódi reneszánszát éli hazánkban. A hétvégéken kirándulók tízezrei keresik fel a közeli helyeket, hogy a kikapcsolódásnak ezt a kellemes, felemelő és varázslatos formáját válasszák. Ők már nagyrészt rájöttek arra, amit az imént olvastál. Csatlakozz minél előbb Te is a túrázók népes családjához, hogy minél hamarabb megtapasztalhasd ezt az újfajta varázst.

Forrás: AttilaUnokai.net

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .