Nyári sportolás

Igen, értelek – nagy melegben nem nagyon van kedve az embernek pluszban izzadni “holmi sportolás” miatt.  De tudd, hogy nem tilos a hőségben sportolni, csak néhány dologban tudatosabbnak kell lenni,  és edzetlenül nem szabad a határokat feszegetni.

Ha van lehetőséged, ne a déli hőségben menj a szabad levegőre mozogni.

Az első, és egyik legfontosabb dolog a folyadék pótlása függetlenül a napszaktól, hiszen a hajnali órákban is 20 fok felett van már a hőmérséklet.  Edzés nélkül is fontos a folyamatos, kis adagokban történő folyadékbevitel, de fizikai terhelés során különösen fontos pótolni az elvesztett vizet (0,5-1-2 l) és (ha huzamosabb ideig tart az izzadás, vagy nagyon erőteljes, akkor) a kiizzadt sókat is.

Én víz párti vagyok, de ihatsz gyenge teát is. A lényeg, hogy ne cukros lét fogyassz, különben minek gyűrődtél a napon?!   🙂 A sport italok finomak, van bennük só és mindenféle ásványi anyag, meg vitamin, de nagyon figyelj oda, mert néhány izotóniás ital cukorral ízesített kalóriabomba. 🙁

Amennyiben nem iszol eleget, hamar beáll a dehidratáció, ami a teljesítménycsökkenés mellett izomgörcsöt is okozhat. Az izomgörcsök ellen a magnézium pótlás és a test vízháztartásának fokozása ajánlott, javasolt, kötelező….. 🙂

A folyadékbevitelen kívül a fokozatosság elvét is be kell tartanod. Ha nem vagy elég edzett, folyamatosan terheld, szoktasd a szervezetedet a sportoláshoz, és ami nagyon fontos, adj neki időt a regenerálódásra is.

Ne kapkodj!

Ha eddig (télen és tavasszal ráértél), akkor most ne türelmetlenkedj magaddal. 2-3 hétbe is beletelhet a szervezet felkészítése.

A megszokott távot is felezheted, nem ciki.

Érdemes odafigyelni a nyári öltözetre is, de ennek majd egy következő szösszenetet szánok.

 

Addig is, irány mozogni; gyere nordicozni a szegedinordic-csapattal!    Most még nincsen kánikula….:-)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .